MagiLaboratoriets forfatterdukker: dukkeserien "Kvinder i Litteraturen" er en sammensmeltning af min akademiske baggrund som litterat, min stærke feministiske overbevisning og mit intense ønske om at få lov at gemme mig i mit eget lille værksted. Det er litteraturformidling i nye klæder, det er håndgribelig her-story, det er feministisk aktivisme, det er et oprør på flere planer.

 

"Kvinder i Litteraturen" vokser stødt. Forfatterdukker kan bestilles til dig personligt. Deres primære funktion er dog at komme på udstilling. Det være sig på biblioteker, kulturcentre, hos boghandlere, på forlag, eller museer. Tøv ikke med at kontakte MagiLaboratoriet, hvis du har den helt rigtige montre eller et særligt vindue til mine dukker.

 

"Kvinder i Litteraturen"! Forfatterdukker kan bestilles til private  ligesom det er muligt at bestille Forfatterdukker for kulturinstitutioner. Forfatterdukker er håndbroderede. De måler ca. 35 cm og har fyld Oeko-tex.

 

Ønsker du at eje din egen forfatterdukke eller skal en gruppe forfattere pryde jeres bibliotek, kan bestillingen laves ved at sende mig en mail: magilaboratoriet@outlook.dk

Udstillingskalender for "Kvinder i Litteraturen".

2017

1/11-30/11: Faaborg Bibliotek

2018

1/1-31/1: Broby Bibliotek

1/4-15/5: Haahrs Skole, Svendborg

22/5-31/5: Litteraturfestival på Birkerød Bibliotek

6/8-30/8: Christianshavn Bibliotek

1/9-30/9: Hammel Bibliotek

1/10-22/10: "ORD" - kampagne fra Danmarks Biblioteksforening, Hjørring Bibliotekerne

1/11-31/11: Valby Bibliotek

2019

22.-23. februar: "Vild med ORD", Godsbanen Aarhus

25/2-13/3: Ishøj Bibliotek "Kvindernes Internationale Kampdag"

15/3-30/4: Åby Bibliotek i forbindelse med udstillingen "Kvinder og Litteratur".

1/5-31/5: Odder Bibliotek

8/8-31/8: Litteraturhuset Svendborg

9/9-9/10: Frederikssund Bibliotek i forbindelse  Bibliotekernes Læse Festival "ORD over FJORD".

12/10-4/11: Herning Bibliotek

2020

8/2: Det Fynske Bogtræf

Katrine Marie Guldager

Katrine Marie Guldager (1966) Debuterede i 1994 med digtsamlingen "Dagene Skifter Hænder". Guldager er en af de store og meget driftige indenfor dansk litteratur. Senest har hun udgivet romanen "Et rigtigt liv" i maj 2019.

Ditte Wiese

Ditte Wiese (1978) Wiese er den danske dronning af YA-litteratur. Hun har udgivet romanerne "Provinspis" og "Og så drukner jeg". Hold dig endelig ikketilbage blot fordi hendes bøger står under ungdomslitteratur, Wieses værker er velskrevne og yderst relevante uanset alder og køn.

Christina Hesselholdt

Christina Hesselholdt (1962) Debuterede i 1991 med romanen "Køkkenet, gravkammeret & landskabet". Cand. phil. i Litteraturvidenskab, uddannet fra Forfatterskolen i 1990 hvor hun også har undervist. Hesselholdt har modtaget et væld af litterære priser gennem sin karriere, bl.a.: Beatriceprisen (2007), Jytte Boberg Prisen (2007), Kritikerprisen (2010), DR Romanprisen (2017) og Det Danske Akademis Store Pris i 2018.

Mona Høvring

Mona Høvring (1962) Hun har fjelde i sit blik og visdom i sine ord, den norske alf i jakkesæt. Høvring danser gennem prosa og lyrik, udgiver digtsamlinger og romaner og en blanding af begge, mens hun beskriver det svære og det mærkelige ved at være menneske, det ærlige, der gør os menneskelige.

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie (1977) Nigeriansk forfatter, digter, underviser og feminist. Adichie udgav sin første digtsamling, hendes litterære debut, som 20-årig, og har siden 2002 været indstillet til og modtaget et overvældende antal litterære priser og hædringer.

Alice Walker (1944)

Alice Walker (1944) I 1982 udkom Walkers roman "Farvel lilla" - hverken hendes første eller sidste udgivelse, men hendes mest berømte værk til dato. Walker er afro-amerikansk forfatter, feminist og aktivist Hun har kæmpet side om side med Dr. King, hun slås for Palæstina, og hun opfandt ordet "womanist"som betyder "a black feminist or a feminist of colour". For "Farven lilla" modtog hun bl.a. The National Book Award og The Pulitzer Prize for Fiction.

IMG_1834_edited

Merete Pryds Helle (1965) / Pryds Helles slægtsroman "Folkets Skønhed" står som et hovedværk i hendes forfatterskab. Romanen vandt De Gyldne Laurbær i 2016 og nominerede Pryds Helle til både DR Romanprisen, Politikens Litteraturpris samt Læsernes Bogpris.

IMG_1770

Maya Angelou (1928-2014) / Angelou debuterede i 1969 med den selvbiografiske roman "I know why the caged bird sing". Angelou skriver om at være kvinde og sort amerikaner, om de vilkår der var og de vilkår der stadig er. Hun var politisk aktivist med tætte bånd til Dr. King. Angelou har vundet og modtaget nomineringer til et hav af bl.a. litterære priser.

IMG_1865

Olga Ravn (1986) / Lyriker, forfatter, kvinde og heks extraordinaire: Ravn er en af Danmarks stærkeste forfatterstemmer. Uddannet fra Forfatterskolen debuterede hun i 2008 i Hvedekorn. Ravn er desuden rektor på Hekseskolen, fakultetet der dyrker det kvindelige og ønsker at fucke med patriarkatet.

IMG_1891

Lize Spit (1988) / Spits mindblowing debut "Det Smelter" udkom på dansk i 2018, men allerede i 2016 vandt Spit den belgiske litterære pris De Bronzen Uil for sin debutroman, der er et sandt og yderst ubehageligt mesterværk.

IMG_1830

Margaret Atwood (1939) / Forfatteren bag dystopiske feministiske værker som fx "The Handmaidens Tale", Atwood er en benhård og ublu fortæller og beskriver af kvindens plads i samfundet. Atwood er med sit evigt relevante feministiske stof, en af verdens bedst sælgende forfattere.

IMG_1862

Leonora Christina Skov (1976) / Skov debuterede i 2003 med romanen "Rygsvømmeren" og har siden udgivet en række romaner. I 2018 strøg hun ind på Bestsellerlisterne med sin selvbiografiske roman "Den, der lever stille". Skov arbejder desuden som litteraturanmelder. I 2011 blev hun optaget i Kraks Blå Bog og i 2019 vandt hun De Gyldne Laurbær for bogen "Den, der lever stille".

IMG_1885_edited

Forough Farrokhzad (1934-1967) / Med sin sanselige og kvindelige poesi forargede Farrokhzad et konservativt Iran. Hendes vibrerende ord og revolutionerende formsprog om bl.a. kvinders seksualitet giver stadig genlyd den dag i dag. Selvom Farrokhzad kun er meget lidt oversat til dansk, kan læsere møde hende i værket "Kun stemmen bliver tilbage" som både er en biografi og en samling af hendes poesi.

IMG_1852

Angie Thomas (1988) / Thomas ungdomsbøger ryster systemet i dets grundvold. Beskrivelsen af sorte amerikanere og den parallelle verden de tvinges til at leve i i USA, kan lære alle i den vestlige verden om racismens grundlæggende natur. Thomas modtog flere store litterære priser for debuten "The Hate U Give" og har netop udgivet romanen "Coming Up" i foråret 2019.

Maria Helleberg

Maria Helleberg (1956) / Helleberg er kendetegnet ved murstensromaner om historiske kvinder, kvinder beskrevet som hele mennesker med begær, arrigskab og svagheder og kærlighed. Kvinder, der får det bedste ud af situationer hvor de primært er varer, der er handlet mellem mænd. Helleberg har modtaget et hav af priser og er oversat til adskillige sprog.

Agnes Henningsen

Agnes Henningsen (1868-1962) / Forfatter, samfundsdebattør og kvindesagsforkæmper debuterede i 1899 med romanen "Glansbilledet". Henningsen levede både et kontroversielt liv og udgav et kontroversielt forfatterskab - i alt 12 romaner, dram og hendes erindringer i 8 bind og var medlem af Det Danske Akademi lige fra dets oprettelse i 1960.

J.K. Rowling

J.K. Rowling (1965) / Forfatteren bag serien om Harry Potter, bøgerne der ændrede Fantasygenren for altid, og som fik voksne til at sluge børnebøger helt uden at højtlæse dem. Rowling udgav Harry Potter under sine initialer, da hendes forlægger mente der ikke ville være et ligeså godt salg hvis læserne vidste hun var en kvinde. Senere har hun også udgivet bøger under et mandligt pseudonym - slet ikke unormalt for kvindelige forfattere hverken før eller nu.

Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin (1929-2018) / I 2003 blev Le Guin udnævnt til Grandmaster of Science Fiktion. Hun har udgivet romaner, digte, noveller og børnebøger over en periode på næsten 60 år og indtil sin død i 2018. Le Guins værker har ofte stærke politiske og feministiske budskaber, og hun har præget Fantasy-genren med sit forfatterskab. Le Guin har modtaget et væld af priser, heriblandt Hugoprisen, Nebulaprisen samt World Fantasy prisen flere gange.

IMG_1845

Shekufe Tadayoni Heiberg (1987) / På hendes eget forlag Forlaget Uro udgiver Heiberg både andres, egne og oversatte værker. I oversættelsen og udgivelsen af persiske klassikere søger Heiberg at videregive sin iranske kulturs litteratur. I egne værker udforsker Heiberg bl.a. moderskab og kvindefællesskab. Heiberg er en del af kollektivet "Fra Dukkehuset".

IMG_1776

Ida Ingeborg Svane Christensen (2003) / Svane Christensen debuterede i 2017 med novellen "Mørkemændene" i bogen "Tænk på et 12-tal".

Mathilde Walter Clark

Mathilde Walter Clark (1970) /I 2004 debuterede Clark med "Thorsten Madsens Ego". Med en baggrund indenfor filosofi går Clark som en anden Indiana Jones på eventyr med et åbent og nysgerrigt sind i menneskets væsen.Clark udgav romanen "Lone Star" i 2018, heri åbner hun fortællingen om sin egen baggrund som halvt dansk/halvt amerikansk og en far, der er uvildig til at tage ansvar.

IMG_1820_edited

Helle Helle (1965) / Helle er uden tvivl en af Danmarks største forfattere, kendt for sin realistiske stemme og temaer hentet fra et Danmark uden de store benspjæt. Helle er oversat til et væld ad sprog, og har modtaget Beatriceprisen, Kritikerprisen og Boghandlernes Gyldne Laurbær - blot for at nævne nogle få.

IMG_1758_edited

Nazila Kivi (1980) / Født og opvokset i Iran, i dag bosiddende i Danmark, udfordrer Kivi forestillingerne om kvinder og feminisme i Iran. Kivi er redaktør på magasinet "Friktion", medforfatter til "Kvinde kend din krop" 2013, aktivist, journalist, litteraturkritiker og ekstern lektor i Gendor & Sexuality. Kivi skriver essays, artikler og klummer, der behandler temaer som køn, sprog og udenforhed.

IMG_1752_edited

Louise Amalie Juul (1993) / Juul er kendt som kropsaktivist, samfundsdebattør og forfatter. Hun skriver råt og modigt både på sin blog, hos POV og på instagram - og nu også i digtform. Juul debuterede i 2018 med den selvudgivne digtsamling "Altid Ufærdig". Juul er en del af kollektivet "Fra Dukkehuset".

Inger Christensen

Inger Christensen (1935-2009) / Med "Sommerfugledalen" fra 1991 er Christensen optaget i den danske kulturkanon. Både som teoretiker og digter havde Christensen en betydelig indflydelse på det litterære miljø.Hendes tekster er både svære at gå til og præcist rammende i beskrivelsen af menneskelivet med al dets sorg og kærlighed, forvirring og søgen. Christensen spænder vidt over systemdigtning til essays og eksperimenterende romaner.

IMG_1804_edited

Sofi Oksanen (1977) / Med en finsk-estisk baggrund er Oksanens litterære hovedfokus Estlands historie i det 20. århundrede, men også køn, seksualitet og kropsforståelse spiller centrale roller i Oksanens romaner. I 2010 modtog Oksanen Nordisk Råds Litteraturpris som den yngste modtager nogensinde.

IMG_1749_edited

Christiane Hector (1981) / Forfatter, illustrator, dramaturg, performer, papirklipkunstner. Hector har skrevet og klippet voksenbilledbøgerne "Istedgade", "Mormor" og "Morfar", som udkommer i 2019. "Mormor" er en smuk og poetisk billedbog i papirklip for voksne om sorg, vrede og kærlighed i en gennemsnitlig dysfunktionel familie. Hector er en del af kollektivet "Fra Dukkehuset".

IMG_1841

Suzanne Brøgger (1944) / Brøgger har fra begyndelsen af sit forfatterskab haft fokus på en kritik af den vestlige kulturs ide om kernefamilien. Siden hendes litterære debut i 1973, har Brøgger gjort oprør mod de snævre konventioner for især kvinder. Modigt og villigt har Brøgger brugt sit eget liv som tema i sine romaner, og er som kunstner en sand rebel.

IMG_1755

Rebecca Bach-Lauritsen (1976) / Bach-Lauritsen er kendt fra bl.a. Ramasjang, men i 2011 debuterede hun som børnebogsforfatter med "Veronika luder som harmonika". Samme år modtog hun Skriverprisen. Bach-Lauritsen er uddannet fra Forfatterskolen i Børnelitteratur i 2010, og hun er også en del af kollektivet "Fra Dukkehuset".

IMG_1855_edited

Rupi Kaur (1992) / Med et fotoessay, en viseul poesi, af gennemblødninger udfordrede Kaur menstruationstabuet. Kaur er både digter og illustrator. Hun debuterede i 2014 med digtsamlingen "Milk and Honey", som hun også havde illustreret. "Milk and Honey" lå på The New York Best Seller List i over 77 uger.

IMG_1827

Liv Nimand Duvå (1987) / Duvå debuterede i 2017 med romanen "Vi er vel helte", om forholdet mellem Billie og hendes alkoholiske far. Duvå bruger i sin debut selvbiografisk stof til at beskrive et samfund vi alle har del og ansvar i (at ændre). Duvå modtog Debutantprisen i 2017.

IMG_1881

Lone Aburas (1979) / I 2009 debuterede Aburas med romanen "Føtexsøen", der efterfølgende bev sat op på Taastrup Teater på Københavns Vestegn. Aburas beskæftiger sig med politiske problemstillinger som at vokse op med en anden etnisk baggrund end dansk, miljøet, flygtninge etc. Anuras tekster er præget af både vrede og frustration, men også af humor. I 2017 modtog hun Montanas Litteraturpris for sit fremragende værk "Det er et jeg der taler (regnskabets time)".

IMG_1849_edited

Maja Elverkilde (1975) / På sit forlag Pote Produktion udgiver Elverkilde egne værker, uroer, lydbøger og håndsyede bøger. Fra sin svenske skov sender Elverkilde tekster ud også i blogform, hvori hun kredser om temaer som ensomhed og hvordan man skaber et liv når livet vælger sine egne veje. Elverkilde er en del af kollektivet "Fra Dukkehuset"

IMG_1814

Maren Uthaug (1972) / Uthaug er dansk-bosiddende halvt samisk halvt norsk forfatter og tegner. I 2013 udvidede Uthaug sine ord til romanform da hun debuterede med "Og sådan blev det". Hendes 2. roman fra 2017 "Hvor der er fugle" vandt i 2018 DR Romanprisen. Uthaug skildrer nøgternt og humoristisk barske miljøer, familieforhold og opvækst.

IMG_1824

Anne Lise Marstrand-Jørgensen (1971) / Marstrand-Jørgensen debuterede i 1998 og har siden slået sit navn fast med historiske værker som to-bindsværket om Hildegaard af Bingen og '68'er-romanen "Hvad man ikke ved". Marstrand-Jørgensen kendetegner sig blandt andet ved et enormt historisk overskud, samt et ønske om bevidsthed i forhold til nutiden ved brug af historisk viden. Marstrand-Jørgensen vandt Weekendavisens Litteraturpris for værket om Hildegaard.

IMG_1773_edited

Dea Trier Mørch (1941-2001) / Som 16-årig blev Trier Mørch optaget på Kunstakademiet. 3 år senere tog hun sin afgangseksamen og i 1976 debuterede hun med romanen "Vinterbørn", illustreret af Trier Mørchs egne litografier. Både hendes litografier og tekster er gennemsyret af hendes stærke socialistiske engagement. Trier Mørch var med til at starte kunstnerfællesskabet "Røde Mor", og har modtaget en række priser bl.a. De Gyldne Laurbær i 1977.

IMG_1782

Nilgün Erdem (1987) / Erdem debuterede i 2017 med digtsamlingen "Pudder og ph.d.er - feministiske digte fra mine tyvere". Digtene er dansk-kurdiske Erdems fortælling om hendes kamp for at forsvare sin integritet og finde sit eget ståsted. Erdem er en del af kollektivet "Fra Dukkehuset".

IMG_1898

Tove Jansson (1914-2001) / I 1945 udgav Jansson sin første bog hvori hun introducerede mumitroldenes verden - men mumitroldene selv blev først præsenteret i "kometjakten" fra 1946. Jansson nærede en indædt modvilje mod alt fascistisk, og mumitroldenes univers er inkluderende og rummeligt uanset race, sprog eller køn. Jansson har vundet afskillige priser, bl.a. H.C. Andersen-medaljen i 1966, Selma Lagerlöfs Litteraturpris i 1993, Finlandspriset i 1993 og Svenska Akademiens Stora Pris i 1994.

IMG_1868

Iben Mondrup (1969) / Mondrups opvækst på Grønland spiller en central rolle i flere af hendes romaner. Forfatterskabet afsøger menneskets komplekse og ofte uflatterende sider, med Mondrups logiske ulogik bliver det både fængslende og sansende. Iben Mondrup er en del af kollektivet "Fra Dukkehuset".

IMG_1810

Hoda Hadadi / Hadadi er iransk digter, illustrator og børnebogsforfatter. Hun er en af Irans mest anerkendte børnebogsillustratorer og har vundet vigtige internationale priser for sit arbejde. Hadadi beskriver sig selv som økofeminist, fordi figurerne i hendes fortællinger ofte er kvinder, piger og andre hunkønsvæsner der indgår i relationer til andre kvinder og til naturen. Som digter har Hadadi et stærkt og feministisk blik på sin verden, der ofte er i symbiose med fuglene, årstiderne og solen

IMG_1877

Meena Kandasamy (1984) / Kandasamys hovedfokus er feminisme og the Caste Annihilation Movement. Hun debuterede i 2006 med digtsamlingen "Touch", der ved udgivelsen straks blev oversat til 5 sprog. Kandasamys anden digtdsamling "Ms. Militancy" er en eksplosiv feministisk genfortælling/tilbageerobring af tamilske og hinduistiske myter. Den selvbiografiske roman "When I hit you" var Book of the Year hos The Guardian, The Observer, Daily Telegraph og Financial Times.

IMG_1767_edited

Tove Ditlevsen (1917-1976) / Mere aktuel end nogensinde rammer Ditlevsen læserne lige der, hvor de er allermest utilpassede. Med en særlig evne for at beskrive det svære, det grimme og hæslige samtidig med, at hun ønskede det rigtige og gode af livet. MagiLaboratoriet gengiver Tove Ditlevsen i kunstnergruppen Sort Samvittigheds karakteristiske billede.

IMG_1789

Tina Sakura Bestle (1975) / Som Lindgren turde, tør også Bestle at skrive om sorg, mørke og død til børn. Bestle debuterede i 2004 med "Jok og Fars Dreng" og har siden udgivet smukke, magiske bøger til børn og deres højtlæsende voksne. I 2015 vandt Bestle Gyldendals Børnebogspris. Bestle er en del af kollektivet "Fra Dukkehuset"

IMG_1871

Siri Hustvedt (1955) / Hustvedt debuterede i 1983 og blev i første omgang kendt som Paul Austers hustru. Men Hustvedt kan i den grad stå på egne ben. Hustvedts værker bevæger sig på et højt litterært plan, og hun er ekceptionel skarl i sine betragtninger af menneskets natur og samfundets struktur.

IMG_1874_edited

Helen Oyeyemi (1984) / Oyeyemis forfatterskab centrerer sig ofte om at være splittet mellem to fortællinger så forskellige fra hinanden, at Oyeyemis romaner bevæger sig indenfor den fantastiske litteratr. Oyeyemi debuterede i 2005 med "The Icarus Girl" og i 2016 vandt hun PEN Open Book Award for "What is not yours is not yours".

IMG_1807

Toni Morrison (1931) / Med romanen "Blå blå øjne" fik Morrison sin litterære debut i 1970. I 1998 vandt hun Pulitzerprisen og i 1993 blev hun tildelt Nobelprisen i Litteratur som den første afroamerikanske kvinde nogensinde. Morrisons forfatterskab er et vidnesbyrd fra den afroamerikanske kvinde og pige, det er ærligt og hjerteskærende og vanvittigt vigtigt.

IMG_1859_edited

Astrid Lindgren (1907-2002) / I løbet af sine knap 100 år her på jorden, ændrede Lindgren fuldstændig børnelitteraturen. Meget af hendes forfatterskab er præget af opvæksten i Småland i begyndelsen af 1900-tallet. Selv sagde Lindgren "Når jeg skrev, var jeg utilgængelig for alle sorger". Lindgren debuterede i 1944 og modtog indtil sin død over 20 litterære priser, herunder den internationale H.C. Andersen-medalje - også kaldet børnelitteraturens Nobelpris, i 1958.

IMG_1786_edited

Virginia Woolf (1882-1941) / Som feminist of forfatter spillede Woolf en afgørende rolle i det litterære miljø i mellemkrigstiden. Woolf er uden tvivl en af det 20. århundredes vigtigste forfattere. Sammen med resten af den kunstneriske Bloomsbury Group, brød Woolf med de victorianske konventioner for såvel skrivestil som livsstil. i 1917 startede hun forlaget Hogarth Press.

Herta Müller

Herta Müller (1953) / Müller debuterede i 1982 med romanen "Lavninger". Det meste af forfatterskabet er bygget op omkring hendes personlige historie, med en opvækst under kommunistisk diktatur i en rumænsk landsby, forfølgelsen efter hun nægtede at samarbejde med sikkerhedspolitiet Securitate, og hendes eksil i Vestberlin i 1987. Müller er dronningen af autofiktion, og slår en gang for alle fast at det er en højlitterær genre. I 2009 modtog hun Nobel prisen i Litteratur.

IMG_1838

Sara Ahmed (1969) / Pakistansk-britiske forfatter og professor Ahmed har et skarpt fokus på feministisk teori, queer teori, kritisk race teori og postkolonialisme. I 2016 opsagde Ahmed sin stilling som professor ved Goldsmiths University i protest over universitetets manglende håndtering af seksuelle overgreb. Ahmed er forfatteren bag feministiske manifester som fx "Feminist Killjoy"

IMG_1816_edited

Deborah Frances-White / Uanset om Frances-White skriver filmmanuskripter, bøger, laver podcasts eller hjælper flygtninge i The Calais Jungle, gør hun det med en baggrund som komiker og feminist. Im a feminist but... er blevet synonym med en ny bølge af inkluderende og tilgivende feminisme, hvor der er plads til at fejle som feminist og le af det.