Meena Kandasamy


Det hører til sjældenhederne at fortællingerne om vold og overgreb fra ofrene får lov at være andet end et nyt overgreb, hvor ukendte menneskers lyst til at høre detaljer om vold og overgreb tilfredsstilles. Skal vi kalde dem overgrebsmænd/kvinder by proxy. Det er sindssygt voldsomt for mig fx at høre om den fysiske side af andres seksuelle overgreb, men ubeskriveligt vigtigt at høre om de spor, de overlevelsesmekanismer, de har sat hos offeret. Der findes ingenting i verden der er så vigtig som genkendelse. Hvis du ikke genkender, kommer empati direkte ind som erstatning. Empati er ikke(!) at du skal kende de fysiske detaljer. Dermed underkender jeg ikke den afgørende vigtighed af, at kunne sætte ord på de overgreb du har været udsat for. Noget jeg ikke selv kunne før jeg var 31-32 år. Det er Voldemort all over igen. Når jeg starter præsentationen af Meena Kandasamy med dette er det fordi Kandasamy er forfatteren bag (bl.a.) “when I hit you: or, the portrait of the writer as a young wife”. Kandasamy skriver poetisk og hjerteskærende om sit voldelige ægteskab, hun beskriver det indefra. Jeg mener: ikke den fysiske side, men hvad det gør ved hende at leve i volden. Hvordan hun overlever. Hvordan hun bukker for at overleve. Den slags er Miss Celies Blues i bogform. Den slags bøger ryster fundamenter. “When I hit you” var Book of the Year hos The Guardian, The Observer, Daily Telegraph og Financial Times.


Ord fra Opfinderen
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
  • White YouTube Icon
  • RSS Clean