Irans poet


Vi stopfodres med forestillinger om, hvordan mennesker agerer i andre lande, hvordan kultur og religion udspiller sig under fjerne himmelstrøg og når vi ikke rejser ud, enten fordi vi ikke har muligheden eller lysten, står vi tilbage med kun genfortællingerne. Genfortællinger, det vidste selv hr. H.A. kan hurtigt blæses helt ud af proportioner. At høre hvordan en muslimsk familie fungerer indefra fra fx en mand som Martin Henriksen - jamen, i mange år har vi rystet på hovedet og tsk tsk’et at det vidste han naturligvis intet om. Men nu er det blevet sandhed. Ikke som i sandhed-sandhed, for den type menneske Henriksen er, er ikke typen der hverken oplyser eller udvikler sig, alligevel tages hans ord for gode vare. Men hvad så, hvis vi ikke har muligheden eller lysten til at rejse ud? Helt uden at forlade din trygge lænestol tilbyder litteraturen de allerbilligste og mest mindblowing rejser. Derfor skal litteratur oversættes! Derfor skal litteratur være tilgængelig! At Forough Farrokhzad er blevet oversat til dansk er en utrolig gave i forhold til at skabe oprør mod de fortællinger vi tvangsfodres. En kvindelig iransk forfatter, der skrev revolutionerende og vibrerende om sit køn og sit køns seksualitet - det stemmer ikke overens med forestillingen om den undertrykte mellemøstlige kvinde, vel? Det er meget nemmere end du tror, at finde virkeligheder der ikke stemmer overens med forestillingerne. I udstillingen #kvinderilitteraturen som du nu og hele april kan se på Åby Bibliotek, ligger Farrokhzad mellem to andre kvinder og forfattere, som heller ikke stemmer overens med forestillingen. @shekufeheiberg , @foroughfarrokhzad_ og @nazilavida er nogen af de mest veltalende, stærke, oprørske kvinder jeg har læst og lyttet til. Deres rødder er iranske, deres ord er universelle og vi bør alle læse og læse og læse og udvide de snævre horisonter små mennesker strammer vores verden ind i.


Ord fra Opfinderen
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
  • White YouTube Icon
  • RSS Clean