Vi burde alle sammen være feminister


Vi burde allesammen, som Adichie skriver, være feminister. Det ville være et ophør med det patriarkalske samfund, som ville få det kapitalistiske system til at falde - og hvis det kapitalistiske system falder, well! 🙏 Chimamanda Ngozi Adichie (f.1977) er nigeriansk forfatter, digter, underviser og feminist. Som hun selv siger: “I think of myself as a storyteller, but I would not mind at all if someone was to think of me as a feminist writer”.

Adichie udgav sin første digtsamling “Decisions” som blot tyveårig, og har siden 2002 været indstillet til og modtaget et overvældende antal litterære priser og hædringer. I 2014 udkom hendes essaysamling “We should all be feminists”, som jeg anbefaler alle at forære til nye forældre. Adichie skriver primært om nigeriansk kultur og mødet med USA, som hun selv har oplevet da hun flyttede dertil for at studere. Hendes bøger er nemme at gå til i sprog og opbygning, samtidig får man som vestlig læser lov at kigge ind i et land og et folk vi ikke nødvendigvis kender så meget til. Afrika har for det her 80’er barn været dybt præget af forestillingerne om, at være et stakkels land. Det er vigtigt at gøre op med den slags forestillinger - ikke mindst fordi de nemt kommer til at præge ens syn på afrikanere. Jeg gentager gerne mig selv og understreger, at den bedste (og mest ligetil) måde at oplyse sig selv om andre kulturer, er gennem det pågældende lands skønlitteratur. Adichie skal med på udstilling når “Kvinder i Littersturen” besøger Frederikssund Bibliotek til september og Herning Bibliotek til oktober. Indtil da får hun liv at hygge sammen med Alice Walker i dukkemagerværkstedet.


Ord fra Opfinderen
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
  • White YouTube Icon
  • RSS Clean